Ανάπτυξη Πρωτογενή Τομέα στα μικρά Κυκλαδονήσια

ΗΜΕΡΙΔΑ  16ΗΣ  ΜΑΪΟΥ 2015

Η  Ομοσπονδία μας  διοργάνωσε και πραγματοποίησε  στις 16  Μαΐου  2015 ημερίδα με θέμα   «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙΑ» με στόχο ο πρωτογενής τομές  να γίνει πυλώνας της βιώσιμης οικονομίας των μικρών νησιών.

Η  Ομοσπονδία μας , προ δύο ετών, εκτιμώντας τις δύσκολες συγκυρίες που διέρχεται  χώρας μας , με τις αναστολές πληρωμών και την καλπάζουμε αύξηση της ανεργίας  αποφάσισε  να ξεκινήσει αγώνα ενημέρωσης και προτροπής των κατοίκων των μικρών Κυκλαδονήσων  και να τους πείσει με παραδείγματα  που έχουν επιτευχθεί αξιοθαύμαστα αποτελέσματα παραγωγής και πλούτου, από πατριώτες μας οι οποίοι  είχαν την έμπνευση και διορατικότητα να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Πολλοί εξ αυτών δεν είχαν προηγούμενη ασχολία ή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.

Στον τομέα αυτό δεν υπήρξε παιδεία εκ μέρους της πολιτείας και της περιφέρειας και ότι έχει επιτευχθεί οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία διορατικών  πολιτών.

Η Ομοσπονδία μας σκέφτηκε  πως η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα  θα είναι  κίνητρο παραμονής, αλλά και επαναπατρισμού νησιωτών στην πατρίδα , που τώρα πολλά νησάκια σταδιακά  οδηγούνται στην ερήμωσή τους.

Ο Πρόεδρος  του ιδρύματος  Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης

αγκάλιασε της ιδέα μας και μας ενθάρρυνε , με την αμέριστη βοήθειά του σε όλους τους τομείς. Από το ξεκίνημα, με τη σύσταση επιστημονικής ομάδας,

σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας της ημερίδας και την διάθεση του σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, με όλα τον σύγχρονο   εξοπλισμό ηλεκτρονικής διαδικτυακής επικοινωνίας.

Επίσης είχαμε την υποστήριξη του  Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η Ομοσπονδία είχε καλέσει όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές των Κυκλάδων,

την Περιφέρεια και από τα προαναφερόμενα επιμελητήρια  εκκλήθηκε ιδιαιτέρως  η Τοπική  Αυτοδιοίκηση κάθε νησιού ξεχωριστά, με το σκεπτικό να μεταφερθεί το μήνυμα στους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς για να ενημερωθούν και να λάβουν μέρος, όλοι οι  ιδιώτες  θα εξέφραζαν ενδιαφέρον.

Εδώ  πρέπει να αναφερθεί ότι με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες  Blue Star Ferries και Zante Ferries, είχαμε εξασφαλίσει δωρεάν  μετακίνηση των συνέδρων.

Την ημερίδα την τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν:

Εκ μέρους τους Υπουργού Ανάπτυξης η κα Ελένη Αθανασοπούλου.
Εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Πανοσιολογιότατος  Αρχιμανδρίτης  κ. Χρυσόστομος  Παπαθανασίου.
Εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά –Φαλήρου, ο Πρωτοσύγκελος  πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καπογιάννης.

Οι Βουλευτές Κυκλάδων: κ. κ. Νικ. Συρμαλένιος, Νικ. Μανιός και Αντ. Συρίγος.
Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθαν. Τσαυτάρης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγ. Χατζηπέρος,  Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου κα Άννα Μαυρουδή.

Ο Δήμαρχος  Κιμώλου κ. Κώστας Βεντούρης , ο πρώην δήμαρχος Λειψών κ. Σπ. Μπενέτος και η πρώην Δήμαρχος Σερίφου κα Αγγελική Συνοδινού

Ο πρόεδρος   του  Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

κ. Γιωργ. Μπενέτος, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων ο κ. Αλεξ. Τσιαντής, ο πρώην Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου  κ. Σπύρ. Σπυρίδων, ο πρώην αρχηγός Λ.Σ. κ. Ανδρέας Συρίγος  και Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Συλλόγων.

 

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν, μέσα από ξεχωριστά παραδείγματα, οι ρεαλιστικές δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων.

Για τον σκοπό αυτό κλήθηκαν  να καταθέσουν την εμπειρία τους, άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν να παρουσιάσουν ένα σημαντικό έργο στον πρωτογενή τομέα, καθώς επίσης και επιστήμονες που ασχολούνται τόσο με την καινοτομία και την έρευνα, αλλά και με την χρήση επενδυτικών εργαλείων στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Την εκτέλεση  του προγράμματος συντόνισε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος και εκδότης των « Αγρονέων».

Παρουσιαστές/ομηλιτές ήταν:                                                                                   – Επαμεινώνδας Πανάς, Καθηγητής Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών.

– Δημήτρης Σκάλκος – Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

–Μόσχος Κορασίδης – Πρώην  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

— Μάνος Κουτουλάκης  –  Πανεπιστήμιο Πειραιά.

– Δημήτρης Τσουκαλάς – Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας .

– Δημήτρης Μιχαηλίδης – Δημοσιογράφος και εκδότης των « Αγρονέων».

– Ελένη Μαλούπα – Ερευνήτρια/ Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ  «ΔΗΜΗΤΡΑ».

– Μαρία Μπουγά  Δρ. Βιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας ,Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Λουκής Αρσένης – Βιοκαλλιεργητής Αγρότης – Παραγωγός.
– Βασίλης Ντούρογλου – Καθηγητής Μέλος Δ.Δ. ΒΙΟΡΥΛ  Α.Ε.

 

Η Ημερίδα σημείωσε επιτυχία και  οι 200 σύνεδροι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και δήλωσαν ενδιαφέρον, επακολούθησε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης»  και συγκροτήθηκε 20 μελής ομάδα για την φροντίδα  της υλοποίησης του σκοπού, με παροχή οδηγιών και κάθε σχετικής χρήσιμης βοήθειας.
Η πρώτη συνεδρίαση τη ομάδας έχει οριστεί για την 4η Ιουνίου 2015 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Όπως διαπιστώνουμε  υπήρξαν  πολλοί που  παρακολούθησαν  την ημερίδα με  τα τηλεοπτικά μέσα της ηλεκτρονικής  επικοινωνίας.

Κατεβάστε το PDF με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

PDF Πρωτογενής τομέας πυλώνας ανάπτυξης της βιώσιμης οικονομίας των μικρών νησιών

PDF Πρόσκληση

 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω