ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ (INSULER)

Ο κ. Γιώργος Μπενέτος στην διάρκεια σύντομου χαιρετισμού του, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου στην διάρκεια των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή οφείλει να μας κινητοποιήση προς την κατεύθυνση του εντοπισμού και της ανάπτυξης των όποιων – μικρών ή μεγάλων – συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαθέτουν τα νησιά μας.

Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο οργανισμός Insuler,ο οποίος σε συνεργασία με τον Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Ελληνικών Νήσων αφενός συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαικά φόρα όπου συζητούνται θέματα νησιωτικότητας και αφετέρου επιχειρούν να προωθήσουν πολιτικές που να συνάδουν με τις αυξημένες ανάγκες των νησιών του Αιγαίου.

Ειδικότερα τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ο κ. Μπενέτου είναι τα εξής :

– Τα νησιά μας παρουσιάζουν ενδογενείς μειονεξίες, γεωγραφική απομόνωση, σημαντικές ελλείψεις και μια διαρκώς φθίνουσα παραγωγική πορεία.
– Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το νησιωτικό ζήτημα μπαίνει οριζόντια στο σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών.
– Στα προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νησιωτική οικονομία, ένα εφαλτήριο που δυνητικά και υπο προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα ποιοτικό άλμα.
– Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της συνεχούς παρέμβασης μας σε θεσμικό επίπεδο αφορά στην αποδοχή εκ μέρους της Ευρωπαικής Ένωσης του «κοινοτικού κεκτημένου νησιωτικότητας».
– Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία πως στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής έχουμε εντάξει τις θαλασσιες μεταφορές δίδοντας ιδιαίτερο βάρος σε ορισμένες ειδικές θαλάσσιες συνδέσεις εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αρκετές συνδέσεις μικρών κυρίως νησιών της Ελλαδος.
– Στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι να διασφαλιστούν επαρκώς οι θαλασσίες συνδέσεις προορισμών που δεν καλύπτονται από την αγορά θαλασσίων μεταφορών.
– Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για τον θαλασσίο παράκτιο τουρισμό. Τον νησιωτικό τουρισμό και ιδιαίτερα την κρουαζιέρα εκτιμώντας ότι μπορούμε να συνδέσουμε τον κλάδο αυτό με τον πρωτογενή τομέα.
– Μέσα από αυτή την διαδικασία μπορούμε να αναδείξουμε τα τοπικά προιόντα μικρών νησιών.
– Πρέπει να δώσουμε ζωή στα νησιά μας. Να κρατήσουμε τον κόσμο σε αυτά μέσο της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και ακολούθως και μέσο του δευτερογενούς τομέα, όπως είναι π.χ. η τυποποίηση των προιόντων με σήμα προέλευσης.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω