ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/03/2012

Στην επιστολή μας της 30ης Δεκεμβρίου 2012 με ΘΕΜΑ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΩΝ την οποία επιδώσαμε σε όλους τους κοινοβουλευτικούς, μεταξύ των άλλων αναφέραμε ότι η Ομοσπονδία μας καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει τον πληθυσμό στα νησιά μας, παίρνοντας και δικές της πρωτοβουλίες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας, βασισμένη στις παραδοσιακές ποιοτικές καλλιέργειες με σύγχρονους όμως παραδεκτούς επιστημονικά τρόπους.
Και επιδιώκαμε τη διοργάνωση αγροτικού συνεδρίου μέσα από το οποίο θα αναπτυχθούν από ειδικούς επιστήμονες και παραδοσιακούς καλλιεργητές, οι προτεινόμενοι τρόποι καλλιεργειών, σύμφωνα με την αποδοτικότητα του κάθε εδάφους, την συλλογή και κατοχύρωση των παραδοσιακών σπόρων, τους τρόπους συσκευασιών, την καλλιέργεια ζωοτροφών, την επίσημη πιστοποίηση και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά.
Με μεγάλη ικανοποίηση σας πληροφορούμε ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, με την ευαισθησία που τον διακρίνει μόλις του αναφέραμε τον σκοπό μας αστραπιαία έδρασε και διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2013 στην Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Σύρο, με πολλή μεγάλη επιτυχία καθόσον συμμετείχαν πλέον των τετρακοσίων ενδιαφερομένων.
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/3/2013 του Επιμελητηρίου Κυκλάδων όπου θα ενημερωθείτε με κάθε λεπτομέρεια.
Η Ομοσπονδία διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους νέους καλλιεργητές ότι θα συνεχίσει άοκνα και επίμονα τις προσπάθειές της και με τη βοήθεια των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, πιστεύουμε στην σύντομη ολοκλήρωση ήτοι υλοποίηση του στόχου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 21/3/2013
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιστροφή στη Γη – Ανάγκη ή Ευκαιρία», που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, με ζωντανή σύνδεση μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Η παρουσία τετρακοσίων και πλέον συμμετεχόντων, αποδεικνύει τη σημασία των θεμάτων για την περιοχή. Για πρώτη φορά το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιχείρησε ένα άνοιγμα σε όλη την κοινωνία για ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως είναι η αξιοποίηση της γης και των καλλιεργειών με νέες δυνατότητες ανάπτυξης επαγγελματικών δρόμων και διεξόδων για τους νέους ανθρώπους, μέσω της ενασχόλησής τους με τη γη.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καταρχήν ενημέρωση για νέες δυνατότητες ανάπτυξης μέσω του αγροτικού τομέα και σε επόμενο στάδιο η εκπαίδευση και στήριξη με κάθε δυνατό τρόπο των πρωτοβουλιών που θα ξεκινήσουν. Το εγχείρημα αυτό συμπληρώνει τις έως τώρα πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την προβολή και την προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της τοπικής οινογαστρονομίας όπως η πρωτοβουλία AegeanCuisine.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο καλωσόρισμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Αντώνιος Χατζηϊωάννου και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Πουσσαίος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Αλέξης Τσιάντης.
Οι προσκεκλημένοι εισηγητές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας όπως η τυροκομία, η αμπελουργία, η μελισσοκομία, η καλλιέργεια μανιταριών, καθώς και αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
 Η αγροτική δραστηριότητα και η παραμονή των νέων στα νησιά μας, θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Πασχάλης Συρίγος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.)
 Η παραγωγή προϊόντων από το χωράφι στο ράφι με στρατηγική “back to the future”, θέμα το οποίο παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Δημήτριος Σκάλκος, Επίκουρος καθηγητής Διοίκησης και Οικονομίας Επιχειρήσεων Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 Η αγροτική επιχειρηματικότητα, θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος – Τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)
 H νέα κοινή αγροτική πολιτική και η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θέμα το οποίο παρουσίασαν ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, από τις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης και κα. Χριστίνα Ευθυμιάτου, Σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος η οποία παρευρέθηκε στη Σύρο.
 Η σύνδεση των τοπικών γεωργικών προϊόντων ποιότητας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό – παρουσίαση παλέτας των παραδοσιακών τυριών των Κυκλάδων, θέμα το οποίο ανέπτυξε η κα. Γιολάντα Τότσιου, Σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 Οι προοπτικές ανάπτυξης / βελτίωσης της μελισσοκομίας, θέμα το οποίο παρουσίασε η κα. Φανή Χατζήνα, Βιολόγος – Διδάκτορας Μελισσοκομίας – Αναπληρώτρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα»
 Η τυροκομία – παραγωγή παραδοσιακών τυριών και νέα προϊόντα, θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Θεόφιλος Μασούρας, Επίκουρος Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.)
 Αμπελουργία – Οινολογία Παραγωγή – Έλεγχοι και Οινοποιήσεις, θέμα το οποίο παρουσίασε η κα. Ασπασία Νησιώτου, Ερευνήτρια Δ΄ του Ινστιτούτου Οίνου Αττικής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα»
 Η αξιοποίηση των Ελληνικών αυτοφυών αρωματικών ειδών – Νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, θέμα το οποίο παρουσίασε η κα. Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» – Δ/ντρια Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας
 Η παραγωγή εδωδίμων και φαρμακευτικών μανιταριών, θέμα το οποίο ανέπτυξε ο Δρ. Αντώνης Φιλιππούσης, Γεωπόνος – Μυκητολόγος, Τακτικός Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» και Προϊστάμενος του Εργαστηρίου εδώδιμων μυκήτων
 Η παραγωγή νέων ζωοτροφών – οσπρίων, ιδιοπαραγόμενων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, θέμα το οποίο παρουσίασε ο κ. Δημήτριος Οικονόμου, Γεωπόνος – Διδάκτορας Βιοτεχνολόγος Τροφίμων, Ερευνητής Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα»
 Οι δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στις Κυκλάδες από τους Άξονες 3 & 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 και τον Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013, θέμα το οποίο ανέπτυξε η κα. Πόπη Τσαγκαράκη – Δ/ντρια Επενδυτικών Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων
 Ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων, θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Γεώργιος Παγανέλης, Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ξεχώρισε η παρουσίαση ενός νέου αγρότη, του κ. Αρσένη Λουκή από τη Νάουσα της Πάρου, ο οποίος έχει λάβει την πρώτη πιστοποίηση στην Πάρο για βιολογικό λάδι, ενώ συγχρόνως έχει καταθέσει το µεγαλύτερο πρόγραµµα σε όλες τις Κυκλάδες για επιδότηση καλλιεργειών.
Οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν γραπτώς τα ερωτήματά τους, τα οποία θα απαντηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τους εξειδικευμένους εισηγητές. Το οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις θα είναι διαθέσιμα μέσω της δικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς και στα κατά τόπους γραφεία του. Επίσης το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σκοπεύει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ενότητα στη δικτυακή του πύλη, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για αγροτικά θέματα και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων σχεδιάζει μια πολύπλευρη παρέμβαση για τα θέματα που αναπτύχθηκαν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, που θα αφορά στον εντοπισμό ανά νησί των διαφορετικών ειδών καλλιέργειας, δίνοντας έμφαση στα είδη που καλλιεργούνταν κατά το παρελθόν. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η υποστήριξη των πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν στις καλλιέργειες, αφού πρώτα εξεταστεί η βιωσιμότητά τους.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης με θέμα τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για τον αγροτικό τομέα είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στη σύνδεσή του με την επιχειρηματικότητα.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές, την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.), τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» για την υποστήριξή τους, καθώς επίσης και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω