ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/4/2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
Η Ομοσπονδία μας  βλέποντας την ανάγκη της αλλαγής του επαγγελματικού προσανατολισμού και  του είδους της απασχόλησης των κατοίκων των μικρών Κυκλαδονήσων, με καινούριες προσοδοφόρες ασχολίες και με παράλληλο στόχο να μην ερημωθούν τα μικρά νησιά αλλά αντίθετα να παραμείνουν και να επαναπατριστούν οι νέοι στις γενέτειρές  τους, πρωτοστατεί και συντονίζει την εφαρμογή του Προγράμματος «Επιστροφή στη γη» με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των μέχρι σήμερα ακαλλιέργητων και εγκαταλελειμμένων γαιών.
Ο τομέας που έχει ενδιαφέρον και που  μπορεί να αναπτυχθεί είναι  οι «εναλλακτικές καλλιέργειες» όπως η καλλιέργεια με παραδοσιακούς σπόρους, η ελιά, το λάδι, η μελισσοκομία, η αμπελουργία, η οινοποιία, η κτηνοτροφία και τα αρωματικά φυτά/βότανα.
Η πρώτη σημαντική και οργανωμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2013 στη Σύρο, όπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων , κ. Γιάννης Ρούσσος, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιστροφή στη Γη – Ανάγκη ή Ευκαιρία» , η οποία είχε πολλή μεγάλη επιτυχία καθόσον συμμετείχαν πλέον των τετρακοσίων ενδιαφερομένων.
Στην προσπάθειά μας, για την όσο το δυνατό πιο σύντομη υλοποίηση του Προγράμματος, η Ομοσπονδία αναζητά σοβαρούς  χορηγούς οι οποίοι να μπορούν με κάθε τρόπο να συμβάλλουν ουσιαστικά.
Είμαστε τυχεροί, που την προσπάθειά μας αυτή αξιολόγησε, εκτίμησε και αγκάλιασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου  κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης.
Μετά από τη συνάντηση που είχαμε στις 10 Απριλίου 2013, ο κ. Λ. Ευγενίδης μας έστελλε την παρακάτω  επιτολή που δημοσιεύουμε αυτούσια.
«Υπ’  όψιν κ. Πασχάλη Συρίγου
Αγαπητέ κ. Συρίγο,
Κατόπιν της συναντήσεώς μας στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013, σας ενημερώνουμε ότι:
·  Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμφωνεί με την ανάγκη αναπτύξεως των Μικρών Κυκλαδονήσων και στηρίζει την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων σχετικά με τη λήψη μέτρων, που θα   αποσκοπούν στην αειφόρο ανάπτυξή τους.
·  Σε πρώτο στάδιο, το Ίδρυμα προτίθεται να συνεισφέρει στην πρωτοβουλία σας με επιστημονική έρευνα που θα διενεργήσει στους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδονήσων με ερωτηματολόγια, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και οι ανάγκες τους,εφόσον εκείνοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν  μελλοντικά για τον προγραμματισμό των επόμενων σταδίων.
·   Τέλος, προτείνουμε την άμεση επικοινωνία με τους Δημάρχους των νησιών, στοχεύοντας στο να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και γόνιμη συνεργασία.
Αναμένουμε από εσάς περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα και επισημαίνουμε ότι είναι χαρά μας να συμπράξουμε μʼ εσάς στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της ανάπτυξης των μικρών Κυκλαδίτικων νησιών μας.

Μετά τιμής,

Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης»
Σε δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στις 22/4/2013 στην οποία παραβρέθηκαν και οι Δήμαρχοι  Σερίφου, κ. Αντ. Αντωνάκης, Σίφνου, κ. Ανδρ. Μπαμπούνης και Κιμώλου, κ. Θεοδ. Μαγκανιώτης,  ο κ. Λ. Ευγενίδης μας γνωστοποίησε την  απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος ότι η εφαρμογή της «Έρευνας» θα ξεκινήσει πιλοτικά από την νήσο Σίκινο, καθώς και την πρότασή του για την ένταξη στο Εκπαιδευτικό Αναλυτικό Πρόγραμμα  της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθήματος με αντικείμενο «Αγροτικές Καλλιέργειες».
Παρακαλούμε όλους τους Δημάρχους των νησιών μας, να μας απαντήσουν εάν  προτίθενται να συνεργαστούν και να στηρίξουν τη σημαντική έρευνα, που προσφέρεται να διενεργήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποία έρευνα θα δώσει στοιχεία για την αξιοποίηση  κάθε νησιού.                    
«ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ»

 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω