Σύλλογοι

Σύνδεσμος Αμοργίνων

Ιδρύθηκε το 1901 από τέσσερις Αμοργίνους που φλέγονταν από αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Σήμερα, 116 χρόνια μετά, τα μέλη του ιστορικού αυτού σωματείου εργάζονται με έντονη δραστηριότητα και συνέπεια πάνω στις αρχές που έθεσαν οι ιδρυτές του. Συνέπεια της δράσης αυτής είναι και η δυναμική παρουσία του χορευτικού του συγκροτήματος σε εκδηλώσεις, συναντήσεις χορευτικών σωματείων αλλά και Φεστιβάλ

Facebook

Ένωση Καταπολιανών Αμοργού

Ιδρύθηκε το 1989, με σκοπό την ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων μεταξύ των φίλων και καταγόμενων από τα Κατάπολα, την υλοποίηση δράσεων για την ηθική και υλική ενίσχυση του τόπου και των ανθρώπων που διαμένουν εκεί, τη διοργάνωση καλλιτεχνικών, φιλολογικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Κύρια εκδήλωση της Ένωσης τα τελευταία χρόνια αποτελεί η γιορτή της ψημένης ρακής που γίνεται στις 26 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία των Καταπόλων. Μετά τον εσπερινό, πλήθος κόσμου συρρέει για να διασκεδάσει με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, να απολαύσει τα χορευτικά συγκροτήματα του νησιού, να χορέψει και κυρίως να κεραστεί και να γευτεί το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού, την ψημένη ρακή.
(Πόρους του σωματείου αποτελούν οι συνδρομές των μελών του, οι δωρεές και τυχόν εκδηλώσεις που διοργανώνει.)

Facebook

Σύλλογος Κάτω Μεριάς Αμοργού “Η Αγία Παρασκευή”

Ιδρύθηκε το 1964 και δραστηριοποιείται έως και σήμερα με 200 ενεργά μέλη.

Facebook

Ένωση Αιγιαλιτών Αμοργού

Γεννήθηκε το 1929, από τη νοσταλγία και την αγάπη για το νησί, των Αιγιαλιτών της Αθήνας και είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου. Διατηρεί τους δεσμούς των ξενιτεμένων Αιγιαλιτών και φίλων, με εκδηλώσεις, χορούς, παρουσιάσεις βιβλίων, κειμένων και ομιλιών κυρίως Αμοργίνων, αιμοδοσία, με την έκδοση της εφημερίδας «Αιγιάλη» επί 53 χρόνια και φιλοδοξεί την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου Αιγιάλης.

Facebook

Σύλλογος Αντιπαριωτών και Φίλων της Αντιπάρου

Ιδρύθηκε το 1978 απο τους Αντιπαριώτες της Αττικής.

Facebook

Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων

Ιδρύθηκε το 1927 από την ανάγκη των Αναφαίων που διαμένουν στην Αθήνα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προβολή και στην επίλυση των προβλημάτων του αγαπημένου τους νησιού.

Website & Facebook

Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων

Η Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων ιδρύθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σκοποί της είναι η παροχή αρωγής και φροντίδας στο νησί, η προβολή και ανάδειξή του μέσω ποικίλων εκδηλώσεων, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Website & Facebook

Σύνδεσμος των εν Αθήναις Ηρακλειατών

Στόχος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Ηρακλειατών είναι αφενός να ενώνει τους Ηρακλειανούς της Αθήνας και αφετέρου να στηρίζει τους μόνιμους κατοίκους με έργα, εκδηλώσεις και κοινωνικό έργο

Facebook

Συνδέσμος των Απανταχού Κείων

Ο Συνδέσμος των Απανταχού Κείων που συνιστά από το 1895 τον συνδετικό φορέα των απόδημων Κείων με τον τόπο τους. Ισχυρό μέσο σύνδεσης των μελών του αποτελεί το περιοδικό του “Το Νησάκι μας η Κέα”, αδιάλειπτης κυκλοφορίας από το 1952! Σημαντικές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου, όπου συμμετέχει με το δραστήριο χορευτικό του συγκρότημα, με κύρια τη διοργάνωση του ετήσιου πανηγυριού στη μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγ. Χαραλάμπους. Ο Σύνδεσμος διοργανώνει επίσης στο νησί ετήσιους αθλητικούς αγώνες «Σιμωνίδεια», στη μνήμη του αρχαίου ποιητή Σιμωνίδη του Κείου.

Facebook

Σύνδεσμος των Απανταχού Μηλίων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Μηλίων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ιδρύθηκε το 1920. Έχει προσφέρει πολλά στους πατριώτες του και στο νησί του, οικονομικά και ηθικά. Σήμερα συνεχίζει τη δραστηριότητά του με την προβολή της Μήλου τουριστικά, θρησκευτικά και αρχαιολογικά.

Facebook

Αδελφότητα Ανωμεριτών Μυκόνου

Επί της οδού Σεπολίων 61 στεγάζεται η «Αδελφότητα Ανωμεριτών Μυκόνου», σε ιδιόκτητο κτίριο, μικρό σε όγκο, αλλά μεγάλο σε ιδέα και προορισμό, φτιαγμένο σε μυκονιάτικο ρυθμό, με τα χέρια και την ψυχή των εν Αθήναις Μυκονίων Ανωμεριτών.
Την ύπαιθρο του φτωχού τότε χωριού τους, της Άνω Μεράς, κράτησαν μέσα τους οι Προπάτορές τους, όταν, εγκαταλείποντάς το προσωρινά, έφτασαν στην Πρωτεύουσα ή στο Μεγάλο Λιμάνι, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν για να επιστρέψουν πάλι στη γενέτειρά τους, αλλά και για να είναι σε θέση, από όπου βρίσκονται, να βοηθούν το χωριό και τους συμπατριώτες τους.
Με γνώμονα τη Μεγάλη Ιδέα του Ιδρυτού τους, με Οδηγό τους τη Μεγαλόχαρη Παναγία Τουρλιανή και το Μοναστήρι τους, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου, τα μέλη της Αδελφότητας προσβλέπουν στο μέλλον, φροντίζοντας να ενισχύουν τον σύνδεσμο και το νησί τους, να βοηθούν υλικώς και ηθικώς όσους έχουν ανάγκη, με αγάπη, αδελφοσύνη και ομόνοια, έχοντας σημαιοφόρο τους τα νιάτα.

Website & Facebook

Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1987. Στεγάζεται σε ιδιόκτητη αίθουσα στο Κερατσίνι όπου είναι η έδρα του και είναι Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Στόχος του είναι η συσπείρωση των Ακρωτηριανών της Σαντορίνης και όχι μόνο, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τον Πειραιά με έμφαση τη συμμετοχή της νεολαίας, που αποτελεί το παρόν και το μέλλον του Συλλόγου.
Μέσα από σημαντικά εξωραϊστικά έργα στο Ακρωτήρι, έχει συμβάλλει στην ποιοτική, κοινωνική και τουριστική αναβάθμιση και ανάπτυξη του χωριού μας και με πολλαπλές παρουσιάσεις σε δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλει την παράδοση του νησιού μας. Έχοντας σαν βάση τέσσερα χορευτικά σχήματα συμμετέχει και δηλώνει την ξεχωριστή παρουσία του σε χορευτικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανοδική του πορεία μέσα στο χρόνο και, χάρη στην αγάπη και την αλληλεγγύη των μελών του, όλες οι προσπάθειές του στέφονται με επιτυχία βοηθώντας έτσι στην διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και συνάμα της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Website & Facebook

Σύνδεσμος των εν Αθήναις Σεριφίων

Ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Σεριφίων ιδρύθηκε το 1896, εδώ και 120 χρόνια, από τους πρώτους Σεριφιώτες που ξεκίνησαν από τη Σέριφο, οραματιζόμενοι μια αποδοτικότερη επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτεύουσα.
• Πολλές οι δραστηριότητές του, για τις οποίες τιμήθηκε το 1985 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
• Η δημιουργία και η συνεχής ενίσχυση Τράπεζας Αίματος, η έκδοση διμηνιαίως της εφημερίδας «Σέριφος», η έκδοση ημερολογίου και χάρτη της Σερίφου, η έκδοση διαφόρων επιστημονικών βιβλίων Σερίφιων συγγραφέων και επιστημόνων, η ηχογράφηση cd με σεριφιώτικους σκοπούς και τραγούδια, η λειτουργία λαογραφικού μουσείου είναι μερικές από τις δραστηριότητές του.
• Η Χορευτική ομάδα του συμμετέχει σε διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Facebook

Σύνδεσμος Σικινητών

«Η Παναγιά το πέλαγος κρατούσε στην ποδιά της
Την Σίκινο, την Αμοργό και τ’ άλλα τα νησιά της»

Στίχος του μεγάλου Εθνικού Ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη για το πολυαγαπημένο του νησί. Την αγάπη του επισφράγισε με την επιθυμία του να κτιστεί εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία με την προσωνυμία Παντοχαρά και να ατενίζει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Η επιθυμία του εκτελέστηκε από τη σύντροφό του, με τη φροντίδα του Συνδέσμου Σικινητών.
Το όνομα του νησιού ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους.
Ο Θόας, ο βασιλιάς της Λήμνου, φυγαδεύτηκε από τον τόπο καταγωγής του κι η θάλασσα τον έφερε στο νησί, όπου παντρεύτηκε τη ναϊάδα Οινόη και απέκτησαν έναν γιο που ονομάστηκε Σίκινος.
Η βασική απασχόληση των αρχαίων κατοίκων του νησιού ήταν η γεωργία και η αμπελουργία. Λόγω της μεγάλης παραγωγής σταφυλιών έβγαζε ονομαστό κρασί που το εξήγαγε, γι’ αυτό το προσωνύμιο της Σικίνου ήταν Οινόη.
Ο Σικινιώτες, οι οποίοι στη διαδρομή του χρόνου άφησαν το νησί τους και ήρθαν στην Αττική προς ανεύρεση καλύτερης τύχης, ίδρυσαν το 1928 τον Σύνδεσμο Σικινητών, με σκοπό την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του μικρού νησιού τους, μέσω της αναβίωσης της λαογραφικής τους παράδοσης.

Facebook

Αδελφότητα Σιφνίων «Ο Άγιος Συμεών»

Ο «ΑΓ. ΣΥΜΕΩΝ» ιδρύθηκε το 1929 στον Πειραιά από Σιφνιούς που είχαν μετοικήσει στον Πειραιά με σκοπό να προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους συμπατριώτες τους που, λόγω των δύσκολων συνθηκών στο νησί, αναγκάζονταν να ξενιτευτούν, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Παράλληλα, με το φιλανθρωπικό του έργο πρόβαλλε και την πολιτιστική παραδοση του νησιού, ενώ είχε και ενεργή παρουσία στην τοπική κοινωνία της Σίφνου. Το 1947 εξέδωσε την μηνιαία Εφ. «ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» που διακόπηκε το 1964, επανεκδόθηκε το 1989 και συνεχίζει μεχρι σήμερα και ελπίζουμε για πολλά χρόνια. Σήμερα που οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αντιμετωπιστεί, ακόμα και τώρα στην κρίση, η Αδελφότητα υπηρετεί με συνέπεια την πολιτισμική προβολή του νησιού με εκδηλώσεις εδώ και στη Σίφνο, με συμμετοχή στα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα, με την εφ. «Σιφναϊκά Νέα» κ.λπ. Σημειώνουμε ότι από το 1954 «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΙΦΝΙΩΝ ΑΓ.ΣΥΜΕΩΝ» έχει την έδρα της στην Αθήνα στην πλ. Βικτωρίας.

Facebook

Σύλλογος Σχοινουσιωτών

Το έτος 1961, οι ξενιτεμένοι της Αθήνας Σχοινουσιώτες, παρακινούμενοι από τη νοσταλγία και την αγάπη για το νησί τους, ίδρυσαν πολιτιστικό Σύλλογο με την ονομασία Σύλλογος Σχοινουσιωτών.
Η δράση του συλλόγου περιλαμβάνει εξωραϊστικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Ο σύλλογος συντηρεί χορευτικό τμήμα από το 1986, το οποίο με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε αξιόλογο σύνολο παραδοσιακών χορών και έλαβε μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων. Πρόσφατα ίδρυσε χορωδιακό εργαστήρι και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων.
Η Σχοινούσα διατηρεί ζωντανή μια σημαντική πολιτιστική παράδοση, που μένει αξέχαστη στους τυχερούς επισκέπτες της. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!…

Website & Facebook

Σύλλογος Φολεγανδρίων

Ο Σύλλογος Φολεγανδρίων ιδρύθηκε το 1960 και μέχρι σήμερα προσφέρει για το νησί.

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω