Ο κ. Λουκής Αρσένης, 36 ετών, από την Πάρο, στην διάρκεια της σύντομης ομιλίας του αναφέρθηκε στην περίπτωση του και κυρίως στις προσπάθειες που κατέβαλλε επι μια δεκαετία για να δημιουργήσει στο νησί της Πάρου μια πρότυπη γραμμή γεωργικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
Από την εμπειρία του προκύπτει ότι ναι μεν μια καλλιέργεια η οποία θα αποδόσει ποιοτικά αποτελέσματα σίγουρα, όπως είπα, θα απορροφηθεί από τη αγορά, πλην όμως είναι λάθος να προσεγγίζουμε μονοδιάστατα τον πρωτογενή τομέα.
Όσο αξία έχει μια καλή παραγωγή, άλλη τόση αξία έχει η δημιουργία ενός δικτύου διανομής και πώλησης του προιόντος, όσο και η παροχή σειράς άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα με την εν λόγω παραγωγή.
Αναλυτικότερα τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Αρσένη, είναι τα ακόλουθα :
– Ξεκίνησα μόνος μου πριν απο δέκα χρόνια. Η οικογένεια μου είχε μια έκταση 40 στρεμμάτων στην Πάρο, αλλά ο πατέρας μου δεν ήταν αγρότης.
– Σήμερα διαθέτω μια καλλιεργήσιμη έκταση 324 στρεμμάτων, όπου τα περισσότερα είναι ενοικιαζόμενα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 163 στρέμματα με πιστοποιημένα βιολογικά προιόντα, 90 στρέμματα αμπέλια, 17 στρέμματα ροδιές γραμμικής καλλιέργειας, σύκα, αχλάδια, φραγκόσυκα, κ.α.
– Δεν ήθελα να ασχοληθώ με τον τουρισμό. Πάντα μου άρεσε να ασχολούμε με την γη και έτσι αποφάσισα να κάνω επάγγελμα το χόμπι μου.
– Οι περισσότεροι νέοι που έρχονται σε μένα αναζητώντας πληροφορίες, με ρωτάνε ποιά καλλιέργεια πρέπει να κοιτάξουν για να βγάλουν χρήματα.
– Δεν είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος προσέγγισης του πρωτογενούς τομέα. Αυτό που απαιτείται είναι χρόνος και υπομονή. Και φυσικά η επιλογή μιας καλλιέργειας που να αντανακλά στα χρήματα που θέλει κανείς να επενδύσει. Χρειάζεται όμως χρόνος για να αποδώσουν όλα αυτά και πρέπει να το γνωρίζουν οι νέοι.
– Έχω ένα οργανωμένο σχέδιο στο μυαλό μου όταν ξεκινώ μια καλλιέργεια. Ξεκινώ από τον έλεγχο του χώματος. Τα νερά. Αν θα χρειαστώ γεωτρήσεις ή πηγάδια. Πάντα επιλέγω τις βιολογικές καλλιέργειες. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ φάρμακα, αφενός γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργώ πρόβλημα στην γη και αφετέρου αλλάζω το προιόν μου.
– Αυτό προτείνω και στα νέα παιδιά. Να επιλέγουν βιολογικές καλλιέργειες.
– Τα κτήματα μου είναι επισκέψιμα. Μπορεί να τα επισκεφθεί όποιος θέλει. Έχω μια συνεργασία με τον Δήμου Πάρου και εκείνοι οργανώνουν τις επισκέψεις στα κτήματα.
– Πρόσφατα εξάλλου μαζί με την αδερφή μου ανοίξαμε ένα πιστοποιημένο κατάστημα πώλησης των προιόντων μας, όπου ο καθένας μπορεί να βρει προιόντα της παραγωγής μας.
– Θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα απ όλα αγρότη, αλλά ξέρω απο την άλλη πως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ξέρω πως θα προωθήσω το προιόν μου και συνάμα πως θα βρω τρόπους να παρέχω και άλλες υπηρεσίες ώστε να φέρω κοντά μου τον τελικό καταναλωτή. Η προοπτική του αγροτουρισμού δεν μου προκαλεί ενδιαφέρον.
– Μετέχω σε δύο προγράμματα της Ευρωπαικής Ενωσης. Το ένα αφορά σε νέες καλλιέργειες και το άλλο στην συντήρηση των ήδη υφισταμένων καλλιεργειών.
– Βέβαια τα προγράμματα πάντα αργούν και έτσι πρέπει κανείς να διαθέτει ρευστό για να προχωρούν οι αναγκαίες δουλειές μέχρις ότου λάβει την επιδότηση του απο τα όποια προγράμματα συμμετέχει.
– Όποιος αγρότης έχει καλό προιόν, το προιόν αυτό θα φύγει…