Νησιά

ΑΜΟΡΓΟΣ

Η Αμοργός είναι το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων κι από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού!
Φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, βρίσκεται στη νότια, αλίμενη πλευρά του νησιού. Η θαυματουργή εικόνα της είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και, σύμφωνα με την παράδοση, έφτασε στο νησί επί Εικονομαχίας από την Παλαιστίνη.
Η Αμοργός είναι το νησί των αντιθέσεων. Κανένα σημείο του νησιού δεν είναι όμοιο με άλλο, γι’ αυτό και ο επισκέπτης οφείλει να το ανακαλύψει σιγά σιγά μόνος του, γνωρίζοντας όλα τα σημεία του νησιού:
– Τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, μία από τις γραφικότερες των Κυκλάδων, με ατμοσφαιρικά καλντερίμια και αμέτρητα ξωκκλήσια.
– Τα Κατάπολα, το κεντρικό και απόλυτα φυσικό λιμάνι, με τον επιβλητικό οικισμό της αρχαίας Μινώας να δεσπόζει από πίσω του, με τις ωραίες παραλίες και τα φρεσκοασβεστωμένα παραδοσιακά δρομάκια.
– Την Αιγιάλη, βορειοανατολικά, το δεύτερο λιμάνι του νησιού με τα χωριά Θολάρια, Λαγκάδα, Ποταμό (με έντονη νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι) και το Λιμάνι στον παραθαλάσσιο οικισμό του Όρμου. Η Αιγιάλη σχηματίζει ένα πέταλο, προστατευμένο από τη Νικουριά, το μαγευτικό νησί. Κατοικημένη από τους πανάρχαιους χρόνους, με πλήθος ευρημάτων, πύργων, επιγραφών, εκκλησιών, ίχνη από ανθρώπινες δραστηριότητες που μαρτυρούν θαυμαστό πολιτισμό, φημίζεται για τις παραλίες και τα πανηγύρια του (με κυριότερο της Επανωχωριανής το Δεκαπενταύγουστο), τα μονοπάτια, τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα, την ποικιλία των βοτάνων, τη φάβα και τη φιλοξενία των κατοίκων της.
– Την Κάτω Μεριά, το νότιο και πιο απομονωμένο τμήμα του νησιού, με τα χωριά Κολοφάνα, Βρούτση, Αρκεσίνη και Καμάρι, με αξιοθέατα που τραβούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
– Στην Κολοφάνα, στον όρμο Παραδείσια, δεσπόζει η Αγία Παρασκευή, όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο πανηγύρι σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Παραμονή 25ης Ιουλίου, τιμούν τη χάρη Της γύρω στις 4.000 επισκέπτες. Προσφέρονται σε πήλινα το παραδοσιακό αμοργιανό πατατάτο, μαγειρεμένο σε μεγάλα καζάνια, το κοφτό με αμοργιανή μυζήθρα, ξιδάτο, ρεβίθια και εφτάζυμο μαύρο ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο. Με άφθονο κρασί, βιολιά και λαούτα, το κέφι και ο χορός κρατά ως το ξημέρωμα…
– Η πανοραμική θέα από το χωριό Βρούτσι αιχμαλωτίζει τη ματιά σε δύο σημεία, την παλιά εκκλησία του Αϊ Γιάννη στην κορυφή της βουνοπλαγιάς και το μονοπάτι που καταλήγει στο Καστρί, βάση της ακρόπολης της Αρχαίας Αρκεσίνης, που μοιάζει με αυτή των Αθηνών, ίσως η πιο εντυπωσιακή τοποθεσία ολόκληρης της Αμοργού. Πάνω στην Ακρόπολη συνυπάρχει η Παναγία η Καστριανή, χώρος ο οποίος κατοικείτο από τους προϊστορικούς χρόνους.
– Στην Αρκεσίνη συναντά κανείς τον Πύργο της Αγίας Τριάδας, ένα μνημειακό κτίριο ελληνιστικών χρόνων, φτιαγμένο από τεράστιους ογκόλιθους.
Αξιοθέτατα επίσης αποτελούν:  – το παρατημένο σκαρί Ολύμπια, που βρίσκεται μισοβυθισμένο στον όρμο της Καλοταρίτισσας και το  Σπήλαιο Βοϊδοσπηλιά στην περιοχή Γωνιά της Κάτω Μεριάς.

ΑΝΑΦΗ

“Η Ανάφη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Κυκλαδικού συμπλέγματος. Δεν είναι προσφιλής προορισμός μαζικού τουρισμού, για αυτό όσοι το επισκέπτονται μαγεύονται από την αμόλυντη φύση, την πεντακάθαρη θάλασσα, τις αμμουδερές παραλίες και την ντόπια φιλοξενία.
Το χωριό έχει κτιστεί σε ερείπια Βενετσιάνικου κάστρου και τα σπίτια είναι ολόλευκα με θόλους, ενώ τα στενά δρομάκια του είναι φτιαγμένα με πέτρα, όμοια με αυτά στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη.
Αξιοθέατα του νησιού είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, κτισμένο στον απόκρημνο μονολιθικό βράχο του Καλάμου σε υψόμετρο 459 μέτρων και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Μεσογείου, τα ερείπια του ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα, η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, τα ερείπια της αρχαίας πόλης στην περιοχή Καστέλι και τα πολλά εξωκλήσια με εικόνες ξεχωριστής τέχνης και ομορφιάς.”

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Η Αντίπαρος είναι μικρό βραχώδες νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, μόλις ένα μίλι από την Πάρο, με το λιμάνι της οποίας συνδέεται με μικρό τοπικό πορθμείο.
Στη νησίδα Σαλιαγκός βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, ενώ το σπήλαιό της είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο μυστηριώδη σπήλαια του κόσμου.
Έχει χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά, με τις λευκές κατοικίες, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τις χρωματιστές μπουκαμβίλιες που ανθούν στις αυλές των σπιτιών κι αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο για Έλληνες και ξένους.
Από τις θερινές εκδηλώσεις του νησιού, ξεχωρίζει η αναβίωση των σκηνών από την ταινία «Μανταλένα» που γυρίστηκε εκεί το 1960, καθώς και ο κολυμβητικός διάπλους Πάρου-Αντιπάρου, που προσελκύει όλο και περισσότερους συμμετέχοντες.

ΔΟΝΟΥΣΑ

Η Δονούσα έχει έκταση 13 τ.χλμ. και πληθυσμό 130 κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται σε μικρή κλίμακα με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Το νησί προσφέρει εύκολα προσβάσιμες παραλίες με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά, ακόμα και στη Χώρα (Σταυρός), όπου βρίσκεται και το λιμάνι.
Επιπλέον υπάρχει σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών μήκους 10 χλμ. για τους φίλους της πεζοπορίας, δίνοντας τη δυνατότητα για καλύτερη γνωριμία με το νησί.
Το νησί γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, του Σταυρού (14/9), του Αγ. Νικήτα (15/9) και της Αγ. Σοφίας (17/9) με λειτουργία στις εκκλησίες και γλέντι με παραδοσιακή μουσική.
Σας περιμένουμε για ονειρεμένες διακοπές.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Η Ηρακλειά είναι ένα νησί των 100 μόνιμων κατοίκων και 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται Νότια της Νάξου, ανατολικά της Ίου και δυτικά της Αμοργού.. Γιατί όσο υπάρχουν άνθρωποι στην Ηρακλειά, το φεγγάρι θα ανατέλλει μοναδικά από το Βενέτικο και ο ήλιος θα δύει στον Ξυλομπάτη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι να χτυπάνε την καμπάνα στο σπήλαιο του Αη Γιάννη και να μαζεύονται στη γιορτή του, τα κεριά δε θα λιώσουν ποτέ. Το ναυαγισμένο αεροπλάνο στη Αλιμιά θα έχει λόγο ύπαρξης και ο Καρβουνόλακος θα μας προκαλεί για περπάτημα. Η Βουρκαριά θα ανακουφίζει τους ιδρωμένους περιπατητές και οι θεόρατοι βραχοι του Μέριχα θα υψώνονται σαν υπερφυσικά θηρία πάνω από τη θάλασσα. Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στην Ηρακλειά θα κάνεις άφοβα ωτοστόπ για να ανέβεις στην Παναγία και θα τραγουδάς στο Λιβάδι με φωτιές και κιθάρες σαν ρομαντικός έφηβος. Θα φωνάζεις στις πλαγιές και θα σου απαντάνε οι κουρούνες! Θα εξερευνάς δύσβατα μονοπάτια παρέα με γαϊδουράκια ή κατσίκια και τα όρνια θα σε παρακολουθούν από ψηλά! Αυτό το νησί είναι εκεί και περιμένει τον ταξιδιώτη που ξέρει να το εκτιμήσει και να το βάλει για μια ζωή στην καρδιά του.

ΘΗΡΑΣΙΑ

“Η Θηρασιά είναι ένα μικρό νησί με πολλές φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται δυτικά της Σαντορίνης και απέχει ένα ναυτικό μίλι από τον Φάρο της Οίας. Η Θηρασιά αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο κοσμοπολίτικο νησί της Θήρας, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητα της.

Το νησί της Θηρασιάς έχει πολλές ομοιότητες με την Σαντορίνη. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιών, τα ασβεστωμένα σπίτια, η χαμηλή βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού. Η Θηρασιά είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν ν’ απολαύσουν γαλήνιες διακοπές μακριά από την πολυκοσμία και τους γρήγορους ρυθμούς.

Η Ρίβα είναι το λιμάνι της Θηρασιάς. Για να φτάσετε στο νησί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάντζες που αναχωρούν από τον όρμο του Αμμουδιού στην Οία και η διαδρομή διαρκεί γύρω στα είκοσι λεπτά. Επίσης μπορείτε να φτάσετε στη Θηρασιά από το λιμάνι του Αθηνιού με επιβατικό – οχηματαγωγό που εκτελεί δρομολόγια για το λιμάνι της Ρίβας και του Κόρφου. Από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται δρομολόγιο για τη Θηρασιά μέσω του δρομολογίου Πάρο – Νάξο – Ίο – Σίκινο – Φολέγανδρο – Θηρασιά – Θήρα – Ανάφη.”

ΙΟΣ

“Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος.

Μικρό νησί που ξεχωρίζει όμως για τις μεγάλες χρυσές παραλίες του, τα κρυστάλλινα νερά και τους γραφικότατους κολπίσκους. Χαρακτηριστικό της Ίου είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές!

Έχει έκταση 108 τετραγωνικά χλμ. με σχετικές διαστάσεις, μήκος 17 χλμ. και πλάτος 7,5 χλμ. Η απόσταση από τον Πειραιά είναι 108 ναυτικά μίλια. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, είναι πολύ συχνή με τον Πειραιά, τη Ραφήνα και τα γύρω νησιά.

Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν συνδέσεις καθημερινά με άλλα νησιά, είτε με ταχύπλοα ή με συμβατικά πλοία, όπως με Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Μύκονο, Σίκινο, Φολέγανδρο.”

ΚΕΑ – ΤΖΙΑ

Η Κέα ή Τζια αποτελεί την “πύλη των Κυκλάδων”, απέχοντας μόλις μία ώρα από το Λαύριο. Γραφικές και καθαρές ακρογιαλιές, φυσικοί κόλποι και ορμίσκοι, αμέτρητα ξωκλήσια, ιστορικά μονοπάτια και αξιοθέατα θα σας γοητεύσουν. Δεσπόζουν η Ιερά Μονή Καστριανής, ο πέτρινος Λέων, το αρχαιολογικό μουσείο της Ιουλίδας με τις περίφημες «Κόρες», ο πύργος της Αγίας Μαρίνας, η αρχαία Καρθαία, το θρυλικό στενό του Λάμπρου Κατσώνη, το εργοστάσιο Εμαγέ. Τα ξακουστά ναυάγια γύρω από το νησί -με κορυφαίο του Βρετανικού-, ένα αξιόλογο Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, η Γιορτή Παραμυθιών, τοπικά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις προσφέρουν ποικίλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Στην καρδιά των Κυκλάδων, τα Κουφονήσια αυτά τα δύο μικρά νησιά ενσαρκώνουν την καλοκαιρινή ανεμελιά. Πρόκειται για το Πάνω Κουφονήσι ή απλά Κουφονήσι, το οποίο είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων, και χωρίζεται με ένα πορθμό πλάτους 200μ. με το Κάτω Κουφονήσι ή Γλαρονήσι. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν μετατραπεί στον αγαπημένο «εναλλακτικό» προορισμό του Αιγαίου.

Το Κουφονήσι (στο Πάνω Κουφονήσι) είναι ένα απλοϊκό ψαροχώρι, χωρίς περιττές πολυτέλειες αλλά με όλες τις ανέσεις για τους επισκέπτες. Ένας κυκλαδίτικος μικρόκοσμος που σας καλεί να περιπλανηθείτε στα στενά του. Γλάστρες με γεράνια, ασπρισμένοι τοίχοι, φιλόξενοι ντόπιοι ντόπιους και μια βραδυνή ζωή όπως θα έπρεπε να είναι. Κόσμος, φωνές, κέφι, ζεστά βλέμματα, χαμηλόφωνες κουβέντες και χαμόγελα τέλεια εναρμονισμένα με το νησί. Ένα νησί που μπορείς να το περπατήσεις από άκρη σε άκρη, γιαυτό και το αυτοκίνητο είναι περιττό. Φοίνικας, Φανός, Ιταλίδα, Πορί, Πισίνα. Είναι μερικές από τις πολλές παραλίες του νησιού. Παραλίες απάνεμες και αμμουδερές με γαλαζοπράσινα νερά που αγκαλιάζουν τον επισκέπτη με θαλπωρή.

Στη βόρεια πλευρά του Πάνω νησιού βρίσκονται οι θαλασσινές σπηλιές που κάποτε λέγεται ότι κρύβονταν οι πειρατές. Αξίζει κανείς να κάνει μια εξερεύνηση και περίπλου και των δύο νησιών με σκάφος. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η Κέρος του Αρπιστή και του Αυλητή, με τον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. Στα Κουφονήσια, με φόντο το ατέλειωτο μπλε του Αιγαίου, οι διακοπές μοιάζουν αιώνιες. Εναλλακτικές διακοπές, ηρεμία, χαλάρωση και ξεκούραση. Εξωτικές παραλίες και χρυσή άμμος, κρυστάλλινα, διάφανα νερά, μαγευτικές σπηλιές που θα παγιδέψουν στη μαγεία τους και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.

ΚΥΘΝΟΣ

Η Κύθνος, το κοντινότερο στην Αττική νησί των Δυτικών Κυκλάδων, εξελίσσεται, κρατώντας σταθερά χαμηλούς τόνους στο τουριστικό της προφίλ. Ανόθευτη πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές του µαζικού τουρισµού, αιχµαλωτίζει τον επισκέπτη µε την παρθένα γοητεία της!

Η ΚΥΘΝΟΣ ΚΑΙ Η Η ΠΟΙΚΙΛΙΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ

Ακόμα, παρόλο το λιτό της τοπίο και την απλότητα που την χαρακτηρίζει, η Κύθνος κρύβει πολλές και διαφορετικές εικόνες σε κάθε γωνία της, που διηγούνται την ιστορία της με τον δικό τους τρόπο. Εξερευνώντας τη θα ανακαλύψεις σκόρπια ξωκλήσια, δύο κεντρικούς οικισμούς (τη Χώρα ή Μεσσαριά και τη Δρυοπίδα), σπήλαιο, ερείπια αρχαίων ναών και μεσαιωνικών κάστρων, το υδροθεραπευτήριο του 1840, σιδερένιες γέφυρες από τα παλιά μεταλλεία και μικρές οάσεις πρασίνου κοντά στις ακτές και όπου υπάρχουν ρεματιές, όπως στη Μαθιά με τα παλιά πλυσταριά.

ΚΥΘΝΟΣ: ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

Τέλος, η Κύθνος που είναι γνωστή και με την ονομασία Θερμιά εξαιτίας των πολύ γνωστών θερμών πηγών της, είναι ιδανική για (long) weekends αλλά ακόµα και για last minutes διακοπές, καθώς βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα.

ΜΗΛΟΣ

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στη Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά, με πολλές ιαματικές πηγές. Το ορυκτό οψιδιανός της Μήλου βρέθηκε ότι υπήρχε περίπου από το 10.800 π.Χ. Η Μήλος είναι γνωστή από τις πάνω από 75 πανέμορφες παραλίες της· με το Κλέφτικο και το Σαρακήνικο με τα εκτυφλωτικά άσπρα βράχια του, να πρυτανεύουν από όλες τις παραλίες. Η Μήλος έχει επίσης πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς με τα πολύχρωμα σύρματα όπως το Κλίμα, τα Μανδράκια, ο Φυροπόταμος και άλλα. Λόγω των Χριστιανικών Κατακομβών της του 1ου μ.Χ. αιώνα, εφάμιλλες των κατακομβών της Ρώμης και των Αγίων Τόπων, ανακηρύχθηκε Ιερά Νήσος, έχει επίσης μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές πόλεις του Αιγαίου, την Φυλακωπή που κατοικήθηκε από το 3000 π.Χ., όπως επίσης και την εύρεση του αγάλματος της Αφροδίτης, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην πιο περίοπτη θέση του μουσείου του Λούβρου.

ΜΥΚΟΝΟΣ

“Η Μύκονος είναι πιθανότατα το πιο γνωστό Αιγαιοπελαγίτικο νησί και ανήκει στις Κυκλάδες. Αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για διακοπές και έτσι οι περίπου δέκα χιλιάδες κάτοικοι το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Η έκταση του νησιού είναι 86,125 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών πάνω από 80 χιλιόμετρα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού., ενώ στα διοικητικά όριά της περιλαμβάνονται τα νησιά Δήλος και Ρήνεια. Από τα μέσα του 20ου αιώνα ο τουρισμός στη Μύκονο αναπτύσσεται ραγδαία, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες στο νησί, ανάμεσα τους και κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη.

Η Μύκονος στα βόρεια της έχει την Τήνο, στα δυτικά τη Σύρο, στα νότια την Πάρο και τη Νάξο ενώ αρκετά ανατολικότερα βρίσκεται η Ικαρία. Η Μύκονος έχει σχήμα περίπου τριγωνικό, μέγιστο μήκος 14 περίπου χιλιόμετρα και πλάτος 10. Οι ακτογραμμές σχηματίζουν κόλπους που εισχωρούν σε βάθος μέσα στην ξηρά, με σημαντικότερους αυτούς της Χώρας, του Πανόρμου και του Ορνού. Το νησί είναι κυρίως λοφώδες και κυρίαρχο πέτρωμα είναι ο γρανίτης. Το έδαφος είναι τραχύ, πετρώδες και ελάχιστα ομαλό ενώ η μορφολογία του νησιού είναι ορεινή ή ημιορεινή. Οι ψηλότερες κορυφές του νησιού είναι του Προφήτη Ηλία, Άνω Μεράς (341μ.) και οι δύο γειτονικές κορυφές, Βάρδιες (372μ.) και Προφήτη Ηλία (386μ.) βορείως της χώρας.”

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

“Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά νησιά και ανήκει στις Κυκλάδες . Είναι πασίγνωστη για το ηφαίστειό , την μοναδική καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα που σου κόβει την ανάσα. Η Σαντορίνη αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό για διακοπές και έτσι οι περίπου 12.500 κάτοικοι το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Πάρα πολλοί από τους επισκέπτες επιλέγουν τη Σαντορίνη για να κάνουν το γάμο τους.
Η έκταση του νησιού είναι περίπου 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ έχει μήκος ακτών πάνω από 69 χιλιόμετρα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά, ενώ στα διοικητικά όριά της περιλαμβάνονται τα νησιά Θηρασιά, Ασπρονήσι, Παλαιά και Νέα Καμένη και η Άνυδρος.
Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και θεωρείται ενεργό ηφαίστειο, μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο. Βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος και έχει στα βόρεια της την Ίο και στα ανατολικά της την Ανάφη. Η Σαντορίνη μοιάζει περίπου σαν πέταλο αλόγου, σχήμα που οφείλει στις διάφορες ηφαιστειακές εκρήξεις με κυριότερη τη γνωστή ως Μινωική έκρηξη (περίπου το 1600 π.Χ.) που αλλοίωσαν το αρχικό στρογγυλό της σχήμα. Το έδαφος είναι ηφαιστειογενές και γι αυτό ιδιαίτερα εύφορο και ευνοϊκό για καλλιέργεια. Στο νησί κυρίως καλλιεργούνται αμπέλια από τα οποία παράγεται το διάσημο κρασί Σαντορίνης, φάβα και άλλα αγροτικά προϊόντα.
Το νησί είναι άνυδρο και ξερό, βραχώδες από την πλευρά του ηφαιστείου και ομαλό στο υπόλοιπο μέρος του. Ψηλότερη κορυφή της Σαντορίνης είναι ο Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 567 μέτρων. Το κλίμα είναι εύκρατο ερημικό, και παρότι είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων είναι και το ψυχρότερο. Στο παρελθόν οι κάτοικοι ασχολούνταν εντατικά κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ σήμερα πολλοί έχουν στραφεί στον τουρισμό.”

ΣΕΡΙΦΟΣ

Η Σέριφος είναι ένα αυθεντικό κυκλαδονήσι με το μπλε της θάλασσας και το λευκό των σπιτιών να συνθέτουν το σκηνικό και να γεμίζουν το μυαλό με εικόνες ελληνικές. Αμμώδεις παραλίες, αξιοθέατα, ένα Ενετικό Κάστρο και ζεστή φιλοξενία. Πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα για διαμονή, εστιατόρια και ταβέρνες για φαγητό, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μαγαζιά για διασκέδαση.

ΣΙΚΙΝΟΣ

“Η Σίκινος ως τυπικό γραφικό νησί των Κυκλάδων, προσπαθεί και καταφέρνει να διατηρήσει την αυθεντικότητα της. Το νησί απαρτίζουν χαμηλοί λόφοι, η χαμηλή βλάστηση και τα λίγα και διάσπαρτα δένδρα. Συγκεκριμένα η βλάστηση που συναντάει κανείς είναι σχίνα, χαρουπιές, αλμυρίκια, θαλασσόκεδρο, φασκομηλιά, θυμάρι, θρούμπι, ελάχιστα πεύκα και κάποια κυπαρίσσια που έχουν φυτευτεί από τους ντόπιους,. Υπάρχουν και καλλιέργειες κυρίως αμπελιών και ελιών. Η Σίκινος, λόγω του ιδιαίτερα ξηρού κλίματος της, έχει να παρουσιάσει περίπου 30 είδη ενδημικών φυτών, μοναδικά στον κόσμο.
Στους προϊστορικούς χρόνους έγινε αποικία των Λημνίων. Πήρε το όνομά της από τον Σίκινο, που ήταν γιος του βασιλιά της Λήμνου Θόαντα. Ονομαζόταν και Οινόη, γιατί είχε πολλά αμπέλια. Επί Ρωμαίων χρησίμευε ως τόπος εξορίας. Στους χρόνους της Φραγκοκρατίας αποτελούσε μέρος του δουκάτου της Νάξου και από το 1537-1821 βρισκόταν στα χέρια των Τούρκων.”

ΣΙΦΝΟΣ

“Πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 είναι η Απολλωνία, η οποία επίσης ονομάζεται και Σταυρί και απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος τριών λόφων στο κέντρο της Σίφνου, ενώ δυτικά βρίσκεται και το γραφικό λιμάνι της, οι Καμάρες.
Η αρχοντιά που κυριαρχεί στη Σίφνο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης του νησιού. Άλλωστε στα γράμματα η Σίφνος ανέδειξε εξαίρετους ποιητές, συγγραφείς, λαογράφους, δημοσιογράφους, παιδαγωγούς και νομομαθείς, ενώ η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική γνώρισε ίσως την καλύτερη της έκφραση σε αυτό το νησί του Αιγαίου.
Στη Σίφνο θα γνωρίσετε μέρη, όπως τον αρχοντικό Αρτεμώνα, το γοητευτικό Bαθύ, τον πανέμορφο Φάρο, τη μαγευτική Χρυσοπηγή, τον κοσμοπολίτικο Πλατύ Γιαλό, τη γραφική Χερρόνησο και το Κάστρο, το γραφικό Πάνω Πετάλι και το όμορφο Κάτω Πετάλι, όπου η γραφικότητα και η απλότητα της ζωής ξεπερνούν κάθε όριο. Θα ενθουσιαστείτε με τη διάταξη αρχοντικών και απλών σπιτιών, με τις πλακόστρωτες αυλές και τις καμάρες. Με την αναλλοίωτη ομορφιά που κρύβει μέσα του όλο το νησί!
Η Σίφνος είναι η γενέτειρα του μεγάλου μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, και έχει γευστικότατη κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα! Όσο για τη ζαχαροπλαστική της, αρκεί μία βόλτα στους παραδοσιακούς της φούρνους και εργαστήρια, για να ανακαλύψετε μόνοι σας τις μοναδικές αυθεντικές της γεύσεις!
Η Σίφνος δεν είναι γνωστή μόνο για τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και για την διάσημη σε όλο τον κόσμοαγγειοπλαστική της τέχνη!
Ολόκληρη η Σίφνος είναι γεμάτη από μικρά μονοπάτια που περιμένουν τους επίδοξους περιηγητές να τα χαρούν. Πολλά απ’ αυτά, περιμετρικά του νησιού, οδηγούν σε μαγευτικούς ορμίσκους, γραφικά εκκλησάκια ή ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους και προσφέρονται σε αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Πολλοί όρμοι είναι προσιτοί μόνο με καΐκια ή με ιδιωτικά σκάφη.”

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

“Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Έχει τακτική σύνδεση με τον Πειραιά και καθημερινή με τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Αλλά για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο.
Έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά, με άρωμα και χρώμα αιγαιοπελαγίτικο. Η τουριστική υποδομή της είναι ικανή να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Πάνω από μια ντουζίνα παραλίες, όλες αμμουδερές, αλλά και άλλοι τόσοι μικροί κολπίσκοι με ξεχωριστή ομορφιά, σας καλωσορίζουν στον γαλανό τους παράδεισο.
Χάρις στη μορφολογία και το μεράκι των ανθρώπων της, παράγει εξαιρετικά προϊόντα, με πρώτη τη φάβα Σχοινούσας, ένα προϊόν που χαρακτηρίζει το νησί και την ιστορία του. Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, οι κάτοικοι διοργανώνουν τη «ΓΙΟΡΤΗ της ΦΑΒΑΣ», με άφθονο κέφι, χορό, κρασί και φάβα!!”

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Μετά την άφιξη στο λιμάνι του Καραβοστάση η Φολέγανδρος θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις ομορφιές της σιγά-σιγά. Δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, να ανεβείτε στον βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, να κολυμπήσετε στις ερημικές ή στις πολυσύχναστες παραλίες της, να εξερευνήσετε τη φύση μέσα από τα μονοπάτια που διατρέχουν κάθε γωνιά του νησιού. Αξίζει να γευτείτε το σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό στη Χώρα, στον Καραβοστάση, στην Αγκάλη ή στην Άνω Μεριά, και να διασκεδάσετε τις νύχτες με ρακόμελα στις πλατείες της Χώρας.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top