ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ/ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 20/3/2013

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ. κ. ΠΑΣΧΑΛΗ ΣΥΡΙΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΗ – ΑΝΑΓΚΗ Ή ΕΥΚΑΡΙΑ»

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Ξεκινώντας την τοποθέτησή μου θέλω, κατ’ αρχήν να συγχαρώ των  Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννη Ρούσσο για την οργάνωση της σημερινής Ενημερωτικής Ημερίδας για να προωθήσουμε ένα τόσο σπουδαίο και ζωτικό θέμα που απασχολούσε την Ομοσπονδία μας, αλλά δεν διαθέταμε τα μέσα να το οργανώσουμε.
Σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι, όλοι εμείς να μεταφέρουμε στους κατοίκους των νησιών μας και ιδίως στου νέους στους οποίους πρέπει να γίνει βίωμα, ότι με την σημερινή κατάντια της οικονομίας μας, δεν πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια και να κλαίμε την μοίρα μας.
Αλλά εκτός από τους αγώνες που θα κάνουμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα ή  να κατορθώσουμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, πρέπει να στραφούμε, με την εφευρετικότητα και δημιουργικότητα που μας διακρίνει ως Έλληνες που αγαπούν την χώρα, σε άλλες βιώσιμες πηγές ανάπτυξης.
Σε «πρωτογενείς πηγές ανάπτυξης» για την κάλυψη μεγάλου μέρος βιοτικών αναγκών και με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ώστε να παραμείνουν οι νέοι στα νησιά τους αντιστεκόμενοι έτσι στην επιδιωκόμενη σκοπίμως  ερήμωσή τους.
Στο σημερινό πρόγραμμα παρουσιάσεων που διάβασα, είδα ότι υπάρχουν αξιόλογοι παρουσιαστές, επιστήμονες και ειδικοί ,που θα  αναπτύξουν με λεπτομέρεια το θέμα της ημερίδας.
Θέλω να τονίσω ότι, εμείς σαν Ομοσπονδία, προ πολλού, είχαμε αγκαλιάσει αυτή την ιδέα και πασχίζαμε εναγωνίως να βρούμε αποδέχτες αυτής.
Τελικά ήλθε φαίνεται η ώρα να γίνει πράξη αυτή η ιδέα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο με την εφαρμογή του κατά πρώτον θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τον πληθυσμό, θα αναπτύξει τουριστικά τα νησιά μας και όλα αυτά θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη των νησιών μας.
Όλοι εμείς που είμαστε παρόντες σήμερα και κυρίως ειδικοί και αρμόδιοι, πρέπει να καταλάβουμε ότι μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να συντονιστούμε από κοινού και να ξεκινήσουμε ταχύτατα για την υλοποίηση αυτού του έργου.
Ήδη έχουμε πολύ καθυστερήσει. Ο αριθμός της μετανάστευσης των νέων μας καθημερινά αυξάνεται.
Αύριο θα είναι αργά. Ακούγοντας τους αξιόλογους ομιλητές μας πρέπει ο καθένας μας  να σκεφθεί πιο τομέα μπορεί  αναλάβει και μετά το πέρας των ομιλιών να προχωρήσουμε άμεσα στο σχεδιασμό του προγράμματος για την εφαρμογή του. Ο δρόμος είναι μακρύς και θα πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο.

Στο τέλος της ημερίδας πρέπει να έχει καθοριστεί ποιος φορέας θα αναλάβει τα ηνία για την εφαρμογή του.
Σκοπός μας είναι να μη μείνουμε σε ευχολόγια.
Από μελέτες και έρευνες που έχουμε κάνει σαν Ομοσπονδία παρατηρήσαμε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα έργα υποδομής, όπως παρακάτω:
Θα χρειαστεί:
-Να εξασφαλιστεί νερό, με φράγματα, με λιμνο-δεξαμενές και αφαλατώσεις και όχι με τις επιζήμιες γεωτρήσεις.
-Να αρθούν ορισμένα γραφειοκρατικά  εμπόδια  και προδιαγραφές που είναι ανασχετικά στην εξέλιξη των μικρών τοπικών  αναπτυξιακών μονάδων. Όπως  η περίπτωση της Σίφνου και Σερίφου που για να σφάξουν
τα ζώα πρέπει να πάνε στην Κάρυστο. Ποιος λογικός νους μπορεί να το συλλάβει !!!
Ενώ υπάρχουν σφαγεία νεοκατασκευασμένα στα παραπάνω νησιά ,αλλά εμπίπτουν στους γενικούς κοινοτικούς κανονισμούς, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, που θέλει και πρέπει να δημιουργήσει παραγωγικές δραστηριότητες.
– Να εξεταστεί πόσα από τα έργα υποδομής που θέλουμε να κάνουμε χρηματοδοτούνται  άμεσα από το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα.
– Σεμινάρια Πληροφόρησης και Καθοδήγηση από ειδικούς με την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου.
-Θα  πρέπει για να δοθούν κίνητρα προς νέους καλλιεργητές, με την παραχώρηση ή μίσθωση αναξιοποίητων, μέχρι σήμερα χωραφιών  της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και  της εκκλησίας, όπως  άλλωστε δημοσίως το έχει εκφράσει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος.
Με την εκμετάλλευση και αξιοποίηση αποβλήτων, απορριμμάτων  σε γεωργικά λιπάσματα.
Θα πρέπει να τονίσω, ότι και ο Τουρισμός θα έχει να επωφεληθεί με τις γαστρονομικές δημιουργίες από τα προϊόντα της ιδιαίτερης κατά τόπους παραγωγής.
Θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα μικρών νησιών τα οποία εφαρμόζοντας τις νέες εναλλακτικές καλλιέργειες κατόρθωσαν όχι μόνο να συγκρατήσουν τον κόσμο στο νησί τους, αλλά και να δώσουν κίνητρα  που δημιούργησαν θέσεις απασχόλησης, με αποτέλεσμα να επιτρέψει κόσμος και να αυξήσουν σημαντικά τον πληθυσμό τους.
Αυτά τα νησιά είναι:
Η Τήλος με Δήμαρχο τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη και
Οι Λειψοί με τον δραστήριο Δήμαρχο κ. Σπύρο Μπενέτο.
Κλείνοντας λοιπόν την ομιλία μου για μια ακόμα φορά τονίζω ότι το θέμα είναι επείγον.

Παρακαλώ τους τοπικούς άρχοντες των νησιών μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το έργο αυτό συνεργαζόμενοι με τον αρμόδιο φορέα, άλλως θα πρέπει να λογοδοτήσουν αργότερα στους συμπατριώτες τους.
Επίσης σε αυτό τον τομέα πρέπει και η εκκλησία να συμβάλει προσφέρουσα τη βοήθεια της.
Αναλαμβάνοντας ο καθένας από εμάς την ευθύνη που του αναλογεί, στα όρια της αρμοδιότητάς του, θα κατορθώσουμε να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό.
Η ισχύς εν τη ενώσει.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω