ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΡΤΟΓΛΟΥ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΒΙΟΡΥΛ

Η ΒΙΟΡΥΛ – μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που εκμεταλλεύεται τα αιθέρια έλαια της Ελλάδας, αγοράζει από όλους τους έλληνες παραγωγούς, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια παραγωγής αιθέριου Ελαίου

Είμαστε «αυτός” που έρχονται για να πάρουν πρώτες βοήθειες πουλώντας το προϊόν τους σαν αιθέριο λάδι :

– Να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα

– Να γίνουν καλλιέργειες

– Να πιέσουμε το υπουργείο Γεωργίας να βγάλει φάρμακα,

– Να τα συντηρήσουμε για να τα διατηρήσουμε το μοναδικό αυτό είδος

Η ΒΙΟΡΥΛ

Έχει τρεις μεγάλες δραστηριότητες:

– Αρώματα και αρωματικές πρώτες ύλες
– Γεωργικά φάρμακα
– Διάφορες ενώσεις υψηλής προστιθεμένης αξίας

Πιστεύει στο όραμα των μικρών νησιών των Κυκλάδων, στις παραδοσιακές τεχνικές, Ονομασίες Προέλευσης και νέες τεχνολογίες στα μικρά νησιά του Αιγαίου

Στόχος μας να δείξουμε ποιοι είναι οι δρόμοι που θα ακολουθηθούν

Παραδείγματα

1) Κρασί. Ονομασίες προέλευσης – μόνο από Σαντορίνη , Πάρο και Ρόδο

Άλλοι προορισμοί δεν έχουν ενεργοποιηθεί

Ερώτημα :

– Μπορούν να υπάρξουν πραγματικά άλλες; Και αν ναι, τι έχουν πραγματικά να δείξουν ;

Για να διεκδικήσουν ονομασία προέλευσης πρέπει να έχουν να αποδείξουν, κάτι να προσφέρουν:

– Παραδοσιακό, ή καινούρια τεχνολογίας. Χρειάζεται τεχνολογία και τεχνική

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

– Ατυχής πολιτική, προώθηση ποικιλιών και όχι τοπωνυμίων

– Οι Κυκλάδες έχουν πάρα πολλές ποικιλίες και πρέπει να προωθηθούν

– Να μαθαίνουμε από τη διεθνή πρακτική

– Παράδειγμα η Lanzarote – καλλιεργεί από το 1775, περιζήτητο το κρασί
Ποιος εγγυάται ποιότητα και αποδόσεις:

– Δεν υπάρχουν μελέτες

– Αν θέλουμε τοπωνύμιο πρέπει να εγγυηθούμε τεχνικές διαφορές

– Ποιος θα προμηθεύσει πιστοποιημένο γενετικό υλικό
Εγγύηση ότι το κρασί που θα φτιάξουμε αξίζει τον κόπο

Μετά την επιλογή , να υπάρχει και η τεχνολογία που βασίζεται στις μικρές εκτατικές – σε πλάτος – καλλιέργειες των Κυκλάδων.

Μέσο μέγεθος αμπελώνα (Grand Cru) στο Μπορντό – 460 στρέμματα , στη Βουργουνδία 140 στρέμματα.

Η επίδραση του όγκου επηρεάζει τις τιμές των φιαλών.

Μέση τιμή για μπουκάλι κόκκινου κρασιού στο Μπορντώ είναι 104 ευρώ, στη Βουργουνδία 189 ευρώ (ανέβασε τις τιμές γιατί έχει μικρότερη παραγωγή).

Αυτή η περιφερειακή διαφορά επηρεάζει τη τιμή στα πιο ακριβά μπουκάλια των δύο περιφερειών.

-ένα μπουκάλι Petrus – έως 2.500 ευρώ

– ένα μπουκάλι Romanee Conti – 12.000 ευρώ

Για ψηλές ποιότητες και ψηλές αποδόσεις θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή τεχνολογία παραγωγής, να ξέρουμε τι πουλάμε και πως το πουλάμε και να το έχουμε συνδέσει με το τοπωνύμιο

ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

– Δεν υπάρχει τεχνολογία – μόνο το Vinsanto. Ίδια τεχνολογία σε όλα τα νησιά

– Η παράδοση δε πρόσθεσε τίποτα

– Άφθονος ρομαντισμός (το δικό μου κρασί είναι καλύτερο απ του γείτονα…)

– Υπάρχει βούληση αλλά όχι πολιτική.
Νέες τεχνολογίες

Τριάντα χρόνια πριν, στη ΒΙΟΡΥΛ ξεκινήσαμε την τεχνολογία της υδροπονίας (ένας εύκολος και απλός τρόπος που χρειαζόταν μόνο σωστή διαχείριση νερού και είχε ανάγκη μόνο από διογκωμένο περλίτη και θρεπτικά συστατικά)

Τα θετικά: Εύκολη διαχείριση. Φθηνά υλικά. Διαχείριση σωστή του νερού, που ανακυκλωνόταν. Ελεγχόμενη γεωργία. Ευέλικτη παραγωγή. Ανεξάρτητη του εδάφους. Είχαμε κάνει τότε διάφορες συνεργασίες.

Δημιουργήσαμε διάφορα θερμοκήπια κάθετης καλλιέργειας φράουλας τα οποία διαδώσαμε σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, είτε και οριζόντια σε αδρανές υπόστρωμα σε περλίτη και δυστυχώς το όραμα μας τελείωσε πολύ σύντομα γιατί η Ελλάδα στρεφόταν στην βαμβακοπαραγωγή.

Στην Ελλάδα δε πετύχαμε – αλλά δικαιωθήκαμε από την ισπανική κυβέρνηση, είδαν τη καλλιέργεια που κάναμε πάνω σε περλίτη, φύγανε και θα έλεγα δέκα χρόνια αργότερα ήταν :

– 270 παραγωγοί

– Εχουνε περίπου 1.5 δις ευρώ τζίρο

– Παράγουνε φρούτα για την Ισπανία και όχι μόνο –εξάγουνε μέχρι το νότιο μέρος της Γαλλίας και παντού το 90% είναι εξαγώγιμα από αυτά και το 10% χρησιμοποιείται τοπικά

Με τεχνολογία που σχεδόν είχαμε αναπτύξει ΕΜΕΙΣ

Σήμερα αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη από εμάς

Η υδροπονία σε διογκωμένο περλίτη είναι μια τεχνική φιλική προς το περιβάλλον, εύκολη στη χρήση και μη εξαρτώμενη από εισροές «εξωτικές»

Οι ισραηλινοί ζήτησαν αυτή τη τεχνολογία από εμάς, την πήραν, τη χρησιμοποιήσανε, περάσανε 10-12 χρόνια, συνεχίζουν και είναι μια απόδειξη ότι είναι μια τεχνική εύκολη

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω