ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ – Δρ. ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως το χώρου εκείνου στον οποίο μπορεί να επενδύσει δυναμικά η νεολαία της Ελλάδος, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περιόδο όπως αυτή που διανύουμε, αποτελεί για την Δόκτωρα Ελένη Μπουγά μονόδρομο.

Αν και όπως είπε, η ίδια έχει αναλώσει την έρευνα της στην μελισσοκομία, ενούτοις πιστεύει ότι απαιτείται μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσέγγιση του πρωτογενούς τομέα και κυρίως απαιτείται να οργανωθεί η προσέγγιση αυτή, ώστε να κατανοήσουν οι νέοι μας οχι μόνο τις δυσκολίες, αλλά και τις προοπτικές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ειδικότερα αναφερόμενη στο θέμα της Μελισσοκομίας, η κυρία Μπουγά είπε μεταξύ άλλων και τα εξής :

– Στόχος όσως ξέρουν κάτι παραπάνω πρέπει να είναι το να το προσφέρουν ανιδιοτελώς.
– Ο πρωτογενής τομέας είναι η σωτηρία της Ελλάδος.
– Τα κίνητρα για να ασχοληθεί κανείς με την μελισσοκομία στα μικρά νησιά των Κυκλάδων είναι δύο :
– Η μελισσοκομία συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Από τα διαθέσιμα στοιχεία βλέπουμε πως όπου υπάρχουν μέλισσες οι παραγωγές αυξάνονται κατακόρυφα. Αντίθετα, όπου δεν υπάρχουν μέλισσες οι παραγωγές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
– Έτσι λοιπόν, αυτό που ασχολείται με την μελισσοκομία, αφενός στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, αφετέρου έχει και ένα εισόδημα.
– Η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων προτείνει στους νέους να μάθουν την μελισσοκομία δίπλα σε παλιούς και έμπειρους μελισσοκόμους, επισημαίνει όμως πως αν ο υποψήφιος μελισσοκόμος δεν αγαπά την μέλισσα και δεν βλέπει την ώρα να πάει στο μελίσσι, καλύτερα να μην ασχοληθεί.
– Στα νησιά μας και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες η μελισσοκομία ανθεί ήδη από την αρχαιότητα στην διάρκεια της οποίας υπήρξε και ως κύρια απασχόληση.
– Σε διεθνές συμπόσιο μελισσοκομίας που διοργανώθηκε στην Σύρο με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αναδείχθηκαν επτά σημαντικά σημεία.
– Οι Κυκλάδες έχουν μια πλούσια κληρονομία τόσο στην παραδοσιακή, όσο και στην σύγχρονη μελισσοκομία.
– Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την αρτιότερη και μεθοδική οργάνωση και υποστήριξη του κλάδου.
– Το μέλι είναι ένα σημαντικό προιόν των νησιών μας
– Όσο υψηλή είναι η ποιότητα του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εμπορική αξία του.
– Η σωστή τυποποίηση και πιστοποίηση των προιόντων κυψέλης είναι αναγκαία και απαραίτητη για την διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας.
– Απαιτείται επίσης μέριμνα για την σωστή διακίνηση των ποριόντων αυτών στην αγορά, ως επώνυμων με ονομασία προέλευσης.
– Τα νησιά μας έχουν πολλά πλεονεκτήματα τα οποία μεταφράζονται σε κίνητρα για να ασχοληθεί κανείς με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την μελισσοκομική ειδικότερα.
– Υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη φυτών και άριστες κλιματολογικές συνθήκες.
– Στην περίπτωση της Αμοργού π.χ. υπάρχει ντόπιος πληθυσμός μελισσών, άρα ιδιαίτερης ποιότητας μέλι.
– Η παγκόσμια παραγωγή μελιού το 2012 (στοιχεία ΠΑΣΕΓΕΣ), έφτασε το 1,5 εκατ. τόνους. Η παραγωγή μελιού στην Ευρωπαική Ένωση των 27 Κρατών- μελών την ίδια περιόδο κινήθηκε στα επίπεδα των 204.000 τόνων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έβδομη θέση με παραγωγή 15.600 τόνων και την Ισπανία στην πρώτη θέση με παραγωγή 33.000 τόνων.
– Με βάσει πάλι τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για το 2012 στην Ισπανία υπήρχαν 2.459.373 κυψέλες με τελική χρηματοδότηση 5,5 εκατ. Ευρώ και στην Ελλάδα 1.502.239 κυψέλες με επιδότηση 2,8 εκατ. Ευρώ.
– Το σύνολο των προιόντων που παράγονται από την μέλισσα είναι απολύτως φυσικά. Ιδιαίτερης θρεπτικής και φαρμακευτικής αξίας.
– Δυστυχώς στην Ελλάδα εισάγουμε τέτοια προιόντα με την ζήτηση συνεχώς να αυξάνεται, μιας και τα προιόντα μελισσοκομίας στην χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.
– Π.χ., το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε ότι σκοτώνει καρκινικά κύτταρα.
– Ο Βασιλικός Πολτός, είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων.
– Για την παραγωγή μελιού στο Αιγαίο παρέχεται ήδη σημαντική υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω